Balatonman Kenese középtáv (2021)

2021-ben az utolsó triatlon versenyem a balatonkenesei Balatonman volt. Ismerős terep, itt kezdtem anno a “karrierem” (😅) egy rövidtávval, idén viszont középtávon próbálkoztam. Sajnos a (kerékpár)pálya még rövidebb lett az eddiekhez képest – 76,1 km összesen – szóval nem official féltáv, de azért így sem kevés 😀 Pont emiatt a tervem az volt, hogy végre bemegyek 5 óra alá, még ha nem is teljesen hivatalos távon.

Verseny előtt

A verseny a szokásos módon a Vak Bottyán strandról indult, itt volt felállítva a depó. Ami kicsit érdekes volt, hogy a középtáv rajtja délre tolódott és az Iron, special és rövidtáv indult 8:15-kor. Nekem mondjuk jobb volt így, volt időm bőven pihenni, odaérni, becsekkolni. Rendben is ment minden, még egy kicsit hezitáltam is, hogy vegyek-e neoprént, mivel nagyon jó idő volt és a víz is egész kellemes hőmérsékletűre melegedett, de végül a neoprén mellett döntöttem.

Verseny előtti elmélkedés 😀

Úszás

Nem igazán szeretek neoprénben úszni, valahogy nem érzem kényelmesnek és hamar el is fáradok benne. Most mégis ebben úsztam a hidegebb vízhőmérséklet és a hosszabb táv miatt. Szerencsére nem volt akkora probléma vele, de sajna így sem sikerült olyan jót úszni (csak a szokásos 😂). Párszor be kellett vetnem a klasszikus mellúszást is (védjegyem a versenyeken), illetve a Balaton déli partja miatt jó sokat be lehetett futni/sétálni a vízbe 😀 Ez segített az időn, alapból olyan 40 perc körülre terveztem, végül 38:37 lett.

Kerékpár

A depózás jól ment, még a neoprén ráncigálással együtt is. Ettem egy gélt is – biztos, ami biztos – kettő volt még a bringán, illetve az öt darab sótabi. Gyorsan kitoltam a kerékpárt (amennyire a cipőben lehetett), felpattantam és rögtön elkezdtem a felzárkózást.

Frissítés:

Frissítés gyanánt a két bringakörön négy sótabit és két gélt terveztem elfogyasztani, nagyjából azonos időközönként. E mellé volt még fél liter ISO-m is, aminek a 3/4-ét ittam csak meg a végére, kicsit túl sok port sikerült belerakni a palackba ezért elég erős íze volt 😀 Egyszer cseréltem vizespalackot is a fordítónál.

Frissítési terv

Érzésre nagyon jól ment a bringa, a bevezető szakasz kivételével szuper volt a pálya is, lehetett menni rendesen. Nem éreztem, hogy nagyon túlhajtanám, de utólag a pulzusból azért látszik, hogy sok lett egy picit. Valószínűleg a meleg is rádobott 4-5 bpm-et. Az első és második kör között szerencsére nem volt akkora különbség, ennyi nagyjából belefér, de azért látszik, hogy fáradtam és erős lett az eleje:

#1. kör2. kör
Idő1 óra 4 perc (kb.)1 óra 6 perc (kb.)
Watt203 W187 W
Watt/kg3,12 W/kg2,87 W/kg
Pulzus168 bpm (ez sok azért)163 bmp
Sebesség32,8 km/h31,6 km/h
Bringakörök

A végén nagyon jól szálltam le a bringáról, nem éreztem fáradtnak magam, nem fájt semmim a depóba kocogás közben. Úgy voltam vele, hogy végre meglehet az a jó futás, amire egész szezonban vártam (spoiler, nem lett meg 😀 ) Gyors öltözés után 1 gélt, újabb 5 adag sótablettát, 1 poharat és 1 kulacsot vettem magamhoz. Az utóbbi kettőre azért volt szükség, mert idéntől a Balatonman pohármentes versennyé vált és csak saját pohárba/kulcsba lehetett frissíteni. Kezdődhetett a félmaraton!

Futás

A terv szerint egy 4:40 p/km-es futást terveztem, de úgy voltam vele, ha jobb lesz, az sem baj😀 Mivel nagyon jól éreztem magam, ezért elkezdtem erősebben. Így nézett ki az első három kilométer:

  1. 4:31 /km
  2. 4:54 /km —>kulacstöltéssel
  3. 4:34 /km
Firssítés futás közben

Ezután következett egy kisebb emelkedő, ahol sajnos feladta a lábam és begörcsölt. Ki kellett állnom oldalra, megettem a gélem, vártam és próbáltam nyújtani. Mivel nem először fordult ezt már elő velem, rutinosan sikerült kezelni. Általában nem segít rajta semmi, ezért hagytam most is az egészet és elindultam úgy, ahogy volt 😀 Kis idő után elmúlt úgy-ahogy, de innentől kezdve már nem mertem nagyon hajtani a futást. Beálltam a klasszik 5 perces kilométerekre és ezt próbáltam tartani. A frissítések elég sokat rontottak ezen, mert kb. 20-30 mp volt feltölteni teljesen a kulacsot, plusz a megállás és elindulás. Négy kört kellett futni összesen, ezek nálam nagyjából így néztek ki:

#TempóPulzus
1. kör4:51 p/km 169 bpm
2. kör4:59 p/km 169 bpm
3. kör5:05 p/km 165 bpm
4. kör5:11 p/km 165 bpm
Futókörök

Látszik a végére a fáradtság, de amire büszke voltam, hogy azért sikerült egy picit hajrázni az utolsó 1km-en, amennyire a lábam engedte.

Összegzés

Céééééél!

Összességében elégedett vagyok a versennyel, sikerült az eltervezett 5 óra alatti időt teljesíteni. A futás a végén mehetett volna jobban, főleg úgy, hogy jól éreztem magam nagyon az elején, sajnos nem tartott sokáig 😥 Görcs nélkül szerintem 4:40-4:45 p/km-es átlaggal le tudtam volna hozni, de erra majd csak legközelebb lesz lehetőség.

Ez volt az utolsó triatlon versenyem idénre, jövőre folytatjuk! 😉

70.3 2022 balatonman beszámoló felkészülés futás középtáv maraton spar szünet sérülések tervek update verseny versenynaptár évértékelő


Galéria

Leave a comment



Recent Comments

    IMG_20210418_112119

    Tri Geri

    Sportolás minden mennyiségben. Amatőr triatlonista, falmászó, focista. Legnagyobb álmom, hogy megtanuljak végre rendesen úszni!

    Kapcsolat

     [email protected]

    Copyright 2017 FRESHFACE ©  All Rights Reserved